top of page

Η Λαλιά σου

Δεν είναι κάποιες μέρες που το σθένος, η ανθεκτικότητα και η αισιοδοξία σε εγκαταλείπουν; Δεν υπάρχουν μέρες που κι εσένα η αγανάκτηση σε λυγίζει; Ο θυμός, η ντροπή; Α! Να μην ξεχάσω και τη ματαίωση…


Αυτές τις γκρίζες ημέρες, εγώ νοιώθω σαν τον Άτλα που λυγίζει από το βάρος του Ουρανού που έχει τιμωρηθεί να κουβαλάει, όπως λέει ο Μύθος (το όνομα Άτλας, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από το γράμμα άλφα και τη λέξη «τλαν», που σημαίνει «εκείνος που υπομένει τα πάντα»). Λυγάει η ψυχή μου σαν τα γόνατά του…

Αυτές οι γκρίζες ημέρες έρχονται ή πυροδοντούνται συνήθως από ένα βαθύ αίσθημα αδικίας, όταν βλέπω αδύναμους να αδικούνται ή δυνατούς οποιουδήποτε χώρου (κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, θέσης, υπόστασης, ρώμης, κλάδου, δραστηριότητας κτλ) να εκμεταλλεύονται τη θέση ή/και το βήμα τους για να διατηρήσουν την εξουσία και τον έλεγχό τους πάνω σε ένα άλλο άτομο/α ή και πλάσμα.

Πυροδοτούνται κι όταν βλέπω να ξεπλένονται κακοποιητές απροκάλυπτα, να συνεχίζουν να κανονικοποιούνται συμπεριφορές διακρίσεων, όταν βλέπω γενικότερα τη βία οποιασδήποτε μορφής, όχι μόνο να μην εξαλείφεται, αλλά να χειροκροτείται κιόλας!

Βλέπε ας πούμε, τις χιλιοειπωμένες εκφράσεις του τύπου: «καλά της έκανε», «αφού χωρίς ξύλο δεν μαθαίνει», «τα ήθελε και τα έπαθε με αυτά που φορούσε», «να γυρίσουν στη χώρα τους οι βρωμιάρηδες», «άστο να κλαίει, να μάθει», «αφού έριξαν τις βόμβες για αντίποινα», «αφού είναι: μουσουλμάνοι, χριστιανοί, ασιάτες, Ροχίνγκια, Ρομά, αδερφές, γυναικωτοί, τραβέλια, καλά να πάθουν», «να πνιγούν και να μην βγουν από τις βάρκες οι παράνομοι», «και λίγα της/του/τους έκανε», «σιγά μη και ο/η/το άχρηστ@, χοντρ@, χαζ@, τεμπέλ@ πετύχει τίποτα στη ζωή τ@», «έλα καλέ- δεν είπαμε/κάναμε και τίποτα», «πολύ ευαίσθητ@ είστε» «μπρaβο ρε μάγκα, έτοιμο για μάχη είναι το πίτμπουλ τώρα» κτλ)

Κατάλαβες;


Μερικές φορές η βία είναι ευδιάκριτη και είναι ίσως πιο εύκολο να την αναγνωρίσουμε και να την καταδικάσουμε. Είναι αυτή που αφήνει σημάδια στο σώμα ανθρώπων ή των ζώων.


Άλλες φορές η κακοποίηση είναι τόσο ύπουλη και είναι τόσο ενταγμένη μέσα στην καθημερινότητά μας, που χρειάζονται δυνατές κεραίες όχι μόνο να την αντιληφθούμε, αλλά και να μιλήσουμε, να βγούμε μπροστά και να την καταγγείλουμε. Είναι αυτή που αφήνει σημάδια στην ψυχή.

Γενικά, εκτός από τις αναγνωρισμένες μορφές βίας που είναι η Σωματική, η Σεξουαλική, η Συναισθηματική, η Ψυχολογική, η Πνευματική, η Πολιτιστική, η Λεκτική, η Χρηματοοικονομική Κατάχρηση και Παραμέληση, υπάρχουν και: η αναίτια, λένε οι πηγές, η κυνηγετική, η βία της τέχνης, η Μαιευτική βία, η οπτικοακουστική βία και ένας σωρός άλλες μορφές και όροι, που όρεξη να έχεις να γνωρίσεις και να «παιδευτείς». Η γνώση ΕΙΝΑΙ δύναμη άλλωστε…

Για να καταλάβεις το φάσμα πχ της λεκτικής κακοποίησης, αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την τιμωριτική σιωπή, την ενοχοποίηση, την κριτική, ή και την κακοποίηση με τη μορφή αστείων, την υποτίμηση κ.α.…

Τα λέω αυτά γιατί η βία στις περισσότερες μορφές της (ίσως και να) είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του θύτη.


Δεν γεννιέσαι κακοποιητής. Γίνεσαι. Δεν είμαι εδώ απόλυτη, γιατί δεν το γνωρίζω το θέμα σε όλο του το ζοφερό μεγαλείο, αλλά και δεν ψάχνω να βρω τους λόγους τώρα που εξωθούν ένα άτομο στο να γίνει βίαιο (ψυχοπαθολογία, εκπαίδευση, βιώματα, τραύματα, έκθεση, Παράγοντες Επικινδυνότητας, στατιστικά κτλ). Δεν είναι δουλειά μου αυτό.

Η δουλειά μου σε αυτές τις δικές μου γκρίζες ημέρες είναι να πράξω.


Να βάλω ΕΝΑ πετραδάκι ώστε να αλλάξω τα πράγματα: Να βρω λύσεις δηλαδή, να μάθω, να εκπαιδευτώ στο τί συμβαίνει, να έχω ενσυναίσθηση και να βγάλω μπροστά με τον λόγο μου τους ίδιους τους κακοποιητές, τους ρατσιστές, τους φασίστες, τους βιαστές ψυχών και σωμάτων, τους δολοφόνους και τους γυναικοκτόνους, να τους γδύσω από τα πλουμιστά τους ρούχα, να τους ξεγυμνώσω, τόσο αυτούς, όσο και αυτούς που διαιωνίζουν και διευκολύνουν το έργο τους. Τους enablers τους λεγόμενους, που είναι το ίδιο επικίνδυνοι και συνένοχοι.

Και είναι και δουλειά μου να είμαι ΠΑΝΤΑ με το μέρος του αδύναμου, του θύματος, του συναισθηματικά ή σωματικά ευάλωτου.

Ειδικά επειδή είπαμε ότι και κάποιες μορφές είναι τόσο καλά κρυμμένες κάτω από τον χαβαλέ, το χιούμορ, το κουτσομπολιό ή τις παραδόσεις και το συνήθειο, χρειάζεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, να λέμε τις μαγικές λέξεις «Αυτό που κάνεις/λες είναι ανεπίτρεπτο, είναι μη αποδεκτό, δεν το επιτρέπω κτλ…», ακόμα κι αν το άτομο που υφίσταται την όποια κακοποίηση να μην μιλά. Και να καταδεικνύουμε, να καταγγέλλουμε!

Η ΜΗ βία και η μηδενική ανοχή στη βία είναι επιλογές ζωής, είναι πολιτικές πράξεις.


Μην αφήνεις πράγματα να πέσουν κάτω, μην αφήνεις πράγματα να μην συζητιούνται, να μην έρχονται στο φως.


Ο αδύναμος, ξέρεις, μπορεί να μην έχει λαλιά να μιλήσει, αλλά ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ !


Για τον #Λοβέρδο που πυροδότησε αυτό το κείμενο (και ΟΛΟΥΣ τους Λοβέρδους του πλανήτη) ένα έχω να πω:


Είσαι κι εσύ συνένοχος και το ίδιο επικίνδυνος με τους θύτες. Απλά.


Είπε, μεταξύ άλλων: ««Μπορεί σε ένα διαζύγιο να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς. Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς» Ενδεικτικές πηγές για περαιτέρω ανάγνωση και γραμμές βοήθειας για ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κέντρο της Άμεσης Δράσης: 100,

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 24ωρη γραμμή 197,

Γραμμή SOS: 15900 Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS: 1056 (κακοποίηση, trafficking, επιτόπια παρέμβαση),

Μαζί για το Παιδί: 11525

Στρατηγική της ΕΕ για αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/...

Ενδεικτικά μπες και εδώ: https://scholar.google.gr/scholar?as_ylo=2017...

κι εδώ για τη σχολική βία ή εδώ για άρθρα https://www.psychologynow.gr/arth.../sxeseis/kakopoiisi.html κ PsychologyNow.gr - Η Ψυχολογία είναι ο Κόσμος μας Και διάβασε και τους Ν. 3500/2006, Ν. 3896/2010, Ν. 4351/2018

Ή κάνε ένα google search με τους όρους που σε ενδιαφέρουν….

11 views
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page